شبهه مخالفین : اگر خدا خالق است پس چرا آشکار نمی‌شود؟

كنكاشي در افکار و باورها

 شنیدن قرآن به صورت آنلاین استغفار را فراموش نكن

شبهه مخالفین : اگر خدا خالق است پس چرا آشکار نمی‌شود؟

شبهه مخالفین : اگر خدا خالق است پس چرا آشکار نمی‌شود؟

قبل از این که حتی بگوییم که «چرا آشکار می‌شود و چرا آشکار نمی‌شود؟!»، ما با اصولی عقلی - که راه گریز و گزیری از آن نیست - به این می توانیم برسیم  که خدایی وجود دارد(می توانم اثبات کنم). خدایی که باید باشد و همیشه بوده است و این خدا خالق این چیزهایی است که حادث اند و لازم نیست همیشه وجود داشته باشند و او مبدأ این‌هاست. 

ارزش و مقام زن در اسلام (آیا اسلام برای زن عدالت را رعایت نمی کند؟) پاسخ های تامل برانگیز

ارزش و مقام زن در اسلام (آیا اسلام برای زن عدالت را رعایت نمی کند؟) پاسخ های تامل برانگیز

 

چرا در دین اسلام دیه مرد دو برابر زنه این عدالته؟

چرا یک مرد میتونه تا چهار زن بگیره ولی یک زن نباید غیر از یک شوهر داشته باشه؟
این عدالته؟

چرا شاهد بودن یک فرد راجب به یک مسعله دو زن مساوی با یک مرد هست؟
به این میگی عدالت؟

پاسخ ها نغز و تامل برانگیز این سوالات و سوالات دیگر در ادامه مطلب

اشو و اشوئیسم (عرفان اشو = عرفان سکس)

اشو و اشوئیسم (عرفان اشو = عرفان سکس)

باگوان راجینش اوشو با یک سری تفکرات و اعتقادات خاصی باعث شده تا شهرتی نسبی در میان مردمان جاهل و بی‌خبر از حقیقت پیدا بکند. اوشو در حقیقت با انکار مقدسات ادیان و همچنین مسائل رایج و بدیهی در میان همه عقلای عالم، تلاش کرده مریدانی را دور خود جمع کند. با کمی مطالعه و تحقیق درباره شخصیت کلی اوشو به این نتیجه می‌رسیم که او همانند بسیاری از همفکرانش در دوران کودکی، نوجوانی، و جوانیش دچار یک سری کمبودها و بی‌مهری‌هایی بوده است. و همین کمبودها و بی‌مهری‌ها در دوران بزرگ‌سالی به‌صورت نوعی عقده شهرت‌طلبی در او به بروز رسیده است.

اوشو داری عقاید و تفکرات بسیار حیرت‌انگیز و تعجب‌آوری است، به‌ طوری‌که خود را مدعی صاحب ‌نظری در هر مسئله و موضوعی می‌داند. در ادامه به برخی از افکار و عقاید راجینش اوشو می‌پردازیم.

 

شیطانیسم چیست؟ مراحل و انواع شیطان پرستی

شیطانیسم چیست؟ مراحل و انواع شیطان پرستی

قدرت پلید و مرموز شیطان همواره از آغاز زندگی بشر توهم زا وترس آفرین بوده است و برخی از انسان‌های ابتدایی برای آسودگی از شر او به تکریم و تقدیسش می‌‌پرداختند، تا به امروزکه در مدل‌های نوین و در قالب آئین‌هایی با ایدئولوژی خاص سر برآورده و به اسم شیطان پرستی در دنیا مطرح شده است.

سیر پیدایش شیطان پرستی از آغاز تا کنون را در سه مرحله و عنوان کلی بدوى، قدیمی و مدرن می‌‌توان نام برد که که پیرامون آنها مطالبی عنوان خواهیم کرد . 

اندر حکایت با کلاس بودن و روشنفکری

اندر حکایت با کلاس بودن و روشنفکری

مطلبی که در ادامه خواهد آمد ،مطالبی حقیقی و از واقعیت های جامعه امروز ما و از عمده معضلات و انکارات جامعه ما در اثر جهل و بی سوادی حاکم بر آن مبتنی بر تهاجم فرهنگی تسلط یافته بر جامعه ماست ...

 

تبریک کریسمس و ولنتاین و مناسبتای غربی میشه با کلاسی!

تبریک عید قربان و فطر شد عرب پرستی!

سفر مکه کسی بره، میگن چرا پولشو ندادی فقرا !

ولی از سفر تایلند و آنتالیای خوش که نمی گذره، میگه بالاخره آدمیزاده تفریح هم لازم داره !

 

 

 به ادامه مطلب مراجعه کنید ...

بررسی دلایل انحراف و مشکلات جوانان

بررسی دلایل انحراف و مشکلات جوانان

دوستان ناباب


چه اتفاقی افتاده برای نسل های ما می افتد؟ چرا انحراف صورت می گیرد؟ چرا مردم راه واضح و مستقیم را رها می کنند؟ دلایلی که منجر به انحراف جامعه و به ویژه جوانان می شود، چیست؟!
یکی از دلایل انحراف جوانان ما آن است شخصی که سعی می کند به خدا نزدیک شود، ممکن است لحظه ای در صحبت یک دوست یا رفیق باشد و این دوست برای یک ساعت هم شده او را از حال و هوای پایبندی خارج می سازد. می توان گفت که اولین دلایل انحراف: دوستان و هم نشینان بد و فاسد می باشند، بلکه می توان گفت: این امر بزرگ ترین اسباب انحراف است، چون خیلی سخت است که جوان به تنهایی منحرف گردد، بی تردید کسی او را به سوی انحراف سوق داده است.

این سخنان می بایست در خانه به جوانان گفته شود، زیرا پدران و مادران همواره به فرزندانشان می گویند: با فلان پسر نشست و برخاست نکن! با فلان دختر هم نشین مباش. اما جوانان از دستشان دلخور و ناراحت می شوند: چرا این گونه با ما رفتار می کنند، چرا دنیا را بر ما تنگ و تاریک می گردانند؟ ولی متأسفانه گمراهی از همین جا و به همین صورت آغاز می گردد.

 

خیال خوشبختی

دلیل دوم: جست و جوی خوشبختی است. برخی از جوانان گمان می کنند که خوشبختی در انحراف است. به عنوان مثال مواد مخدر مصرف می کند، او انسانی است که در زندگی هیچ هدفی ندارد، پس سعی می کند با جست و جوی خوشبختی خیالی زندگی را فراموش کند.

این نکته ی بسیار مهمی است، شیطان همواره امور دست نیافتنی را در برابرت زیبا جلوه می دهد. بدین معنا که آن چه را نداری در نظرت زیبا و گوارا جلوه می دهد و به تو می گوید: خوشبختی این است. ممکن است شخصی همسری بسیار زیبا و خوش اخلاق داشته باشد که مایه ی خوشبختی اوست و همه چیز رو به راه است، اما شیطان حرام را در نظرش می آراید و آن شخص نزد زن دیگری که ممکن است در زیبایی و اخلاق از او پایین تر باشد، برود زیرا شیطان تو را بر آن می دارد که آن چه را که برای تو دست نیافتنی است از حلال خوبی که در اختیار داری، زیباتر جلوه دهد. این اتفاق برای بسیاری از جوانان می افتد. بسیاری از جوانان تحت عنوان خوشبختی، معتاد به مواد مخدرند، او تو را می فریبد و پایت را می گیرد، پس تو می لغزی و نابود می شوی.

 


فرزندانتان را واکسینه کنید

گمان می کنم مهم ترین دلایل انحراف، دوری از الله، ترک نماز و ترک مجالس ذکر است. یعنی مهم ترین چیز، تقرب و نزدیکی به الله است. یعنی رابطه ای میان تو و الله متعال باشد و این توصیه ای برای مادران است. مادر می ترسد که فرزندش بزرگ شود و به انحراف کشیده شود. او می خواهند فرزندانش را واکسینه سازد. خوب، برای جلوگیری از انحراف چه کاری انجام داده ای، او را به خوبی تربیت کرده ای؟ خوب است ولی کافی نیست، آیا اخلاق خانواده در سطح بالاست؟ بسیار زیبا، آن یکی اساس و این یکی دانه ی اصلی است ولی دین است که به خوبی از فرزندت محافظت خواهد کرد. بله دین! به فرزندت ارزش می دهد که او را در منتهای قدرت و پایداری قرار داده و فرزندت را از اولین روز از نمازگزاران می گرداند. ترک نماز از اموری است که باعث بسیاری از مشکلات سخت و دشوار می گردد. به همین جهت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و صحبه و سلم) به ما می آموزد: «الصلاة عماد الدین» (بیهقی از ابن عمرو) (نماز ستون دین است) و «علموا اولادکم الصلاة» (بزرا از ابوهریره) (به فرزندانت نماز بیاموزید.)

عجله کردن


از دیگر اسباب انحراف آن است که جوان بگوید: من به همه ی امور دین پایبند خواهم بود و پس از مدت کوتاهی توانایی مواظبت بر همه ی آن چه بدان می پرداخته است را در خود نمی بیند، پس خود را در حال سقوط می یابد و افسرده و ناراحت می شود و ما این سخن پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و صحبه و سلم) را به او می گوییم:

«إنّ هذا الدین متین فأوغلوا فیه برفق» (مسند احمد، از انس بن مالک) (این دین محکم و استوار است پس با نرمی بدان بپردازید.)

بنابراین یکی از اسباب انحراف آن است که ممکن است بیش از طاقت و توانت به دین بپردازی، پس گاهی اوقات با واکنشی معکوس مواجه شوی.


تقلید کورکورانه


یکی دیگر از دلایل واقعی انحراف، تقلید کورکورانه به ویژه از دنیای غرب است که به وسیله ی تلویزیون و رسانه ها به ما می رسد. ما همواره از امور ظاهری غرب که منجر به انحراف می شود تقلید می کنیم.

از جمله تقلیدهای کورکورانه: آرایش مو و دنبال مد بودن است. به من بگو از چه کسی تقلید می کنی؟ می خواهی چه کسی باشی؟ تو خودت کجایی؟ چرا شخصیت نداری که از تمدن خودت، دین خودت، پیامبر و اصحاب پیامبرت سرچشمه بگیری؟! چرا آنان برایت الگو نیستند؟! تقلید کورکورانه می تواند یکی از دلایل انحراف باشد.
  

فراغت و هدر دادن وقت

چنان که فراغت نیز از جمله اسبابی است که منجر به انحراف می گردد. رسول الله (صلی الله علیه و آله و صحبه و سلم) همواره می فرماید:

«نعمتان مغبون فیهما کثیر من النّاس الصحّة و الفراغ» (بخاری از ابن عباس).

(دو نعمت است که بسیاری از مردم در آن ضرر می کنند، سلامتی و فراغت.)

اوقات فراغت پسران یا دختران جوان از بیشترین اموری است که منجر به فاجعه می گردد. مشکل اصلی زن عزیز مصر که خودش را در اختیار یوسف قرار داد، این بود که وقت آزاد بسیار داشت. حال بنگرید به اوقات فراغتی که این جامعه در آن به سر می برد:

«‏ وَقَالَ نِسْوَةٌ فِي الْمَدِينَةِ امْرَأَتُ الْعَزِيزِ تُرَاوِدُ فَتَاهَا عَن نَّفْسِهِ ۖ قَدْ شَغَفَهَا حُبًّا ۖإِنَّا لَنَرَاهَا فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ ﴿٣٠ ‏  سوره مبارکه یوسف

(‏ ( خبر این موضوع در شهر پیچید و ) گروهی از زنان در شهر گفتند : همسر عزیز ( مصر ) خواسته است كه خادم خویش را بفریبد و به خود خواند . عشق جوان ، به اندرون دلش خزیده است . ما او را در گمراهی آشكاری می‌بینیم . ‏)

به همین جهت من به هر دختری که وقت آزاد دارد، سفارش می کنم که به این حالت نماند. برو رانندگی یاد بگیرد، اشکالی ندارد که به باشگاه بروی و در یک سالن سرپوشیده ورزش را یاد بگیری، البته نه در میان مردم. به آموزش زبان خارجی، کامپیوتر و اینترنت بپردازد، چون درست نیست وقت را هدر دهیم.

این دقیقاً همان چیزی است که عبدالله بن مسعود می گوید: مسلمان تا زمانی که وقتش از مال و ثروت نزدش گرانبها نباشد، به حقیقت ایمان پی نمی برد و همان گونه که در «اثر» آمده است: روزی نیست که بگذرد و به مردم نگوید: من روزی تازه و نو هستم و بر اعمالت گواه می باشم، پس مرا غنیمت بشمار، زیرا من تا روز قیامت باز نخواهم گشت.

روزی که می گذرد و تو هیچ بهره از آن نبرده ای، پس بسیار ضرر کرده ای. نفس هایت سرمایه ات هست، پس اساس عمرت تنها «نفس ها»ست و کسی که نفس هایش را هدر دهد، به الله قسم پشیمان خواهد شد.

ابن قیم گوید: هر نفس و هر عرقی که در غیر از طاعت الله خارج شود، روز قیامت به حسرت و پشیمانی تبدیل می گردد. دم و بازدم و عرقی که در هر چیز از تو خارج شود، در بیکاری، در هدر دادن وقت، روز قیامت تبدیل به حسرت و پشیمانی می گردد.


ماسک های تقلبی حرام


می بینیم که فتنه های اطراف ما بسیارند و مشکل فتنه آن است که به گونه ای پدیدار می گردد که گویی هیچ مشکلی در آن نیست یا حلال است، پس ما بلافاصله و بدون فکر آن را انجام می دهیم.

بنابراین از دیگر اسباب و دلایل انحراف: آن است که نامگذاری ها تغییر یافته است، پس معصیت خطرناک تبدیل به «آداب و رسوم» و کار حرام به «رفاهیت» و «تمدن» تبدیل شده است. مشکل این جاست که یک جوان رقصیدن بلد نیست! اگر از دختری در مجلس عروسی می رقصد بپرسی: چطوری چنین کاری می کند؟ گوید: نه! من جلوی کسی نمی رقصم، ولی این جا مجلس عروسی است و گر نه من هرگز این را نمی کردم. این کار نیز درست نیست و هیچ فایده ای ندارد. پس بیایید تا با هم معیارها و مقیاس هایی را مشخص کنیم، آن چه که پروردگار ما می گوید حرام است، هرگز و با عنوان فرهنگ، تمدن و رسوم نباید انجام شود.

من گمان می کنم که عدم شناخت و عدم فهم و درک رحمت پروردگار از دیگر دلایل انحراف می باشد. وقتی از شخص متعهد و پایبندی گناهی سر می زند می گوید: حتماً خداوند مرا نمی بخشد، چرا که من کارهای زشت و ناپسند بسیاری انجام داده ام، کار به آن جا می کشد که راه رها می کند، زیرا فراموش کرده است که سرورمان «آدم» خودش اشتباه کرد، در حالی که او همان کسی بود که خداوند فرشتگان را در برابرش به سجده درآورد، با این که مرتکب اشتباه شد. خداوند می فرماید:

«‏ وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَىٰ ﴿٨٢ ‏» سوره مبارکه طه

(‏ من قطعاً ( با غفران عظیمی كه دارم ) می‌آمرزم كسی را كه ( از كفر و گناه خود ) برگردد و ( به بهترین وجه ) ایمان بیاورد و كارهای شایسته بكند و سپس راهیاب بشود ( و این راه را تا آخر زندگی ادامه دهد ) . ‏)

حقیقت آن است که اصل بر رحمت، عفو و مغفرت الله متعال استوار است، پس کسی که این مفهوم را درک نمی کند، دچار معصیت گشته و می گوید: دیگر هیچ امیدی به مغفرت و آمرزش پروردگار نیست! چنین امری نیاز به تصحیح و اصلاح دارد.

 


سم های کشنده ی تلویزیون


از دیگر دلایل انحراف جوانان پیگیری کانال های ماهواره ای و اروپایی و نیز مشاهده ی فیلم های خارجی در مورد آداب اجتماعی است. پس مشاهده ی صحنه های اینترنتی و کانال های اباحی گری از جمله دلایل انحراف است. جوان از فرط تماشای چنین صحنه هایی تصور می کند که تمام دنیا شبیه آن چه دیده و مجسم نموده است، می باشد – از گفتن این امر واقعاً متأسفم – و این که همه ی زنان مثل زنانی هستند که او دیده است، زیرا او صحنه هایی را دیده و به مشاهده ی آن عادت کرده و اکنون با سایر زنان همان گونه رفتار می نماید.

در واقع این از خطرناک ترین اموری است که باعث خشم و غضب پروردگار می گردد. تصور کن که تو در مقابل پروردگار ایستاده ای و او تمام صحنه های لخت و معصیت آمیزی را که مشاهده نموده ای در برابرت به نمایش می گذارد.

جوانان! مواظب باشید. باید به خود بگویید: من هرگز این چنین صحنه هایی را تماشا نمی کنم. من نمی گویم که اینترنت و یا کانال های ماهواره ای حرام است، ولی در اینترنت چیزهایی هست که می توان آن را تصفیه نمود و در کانال های ماهواره ای نیز اموری هست که می شود آن را رمزدارد کرد، ولی آزادی در تماشای همه چیز، به خودت ضرر و زیان بسیار می رساند. من از جوانان خواهش می کنم: باید مقاومت کنند، باید به خود «نه» بگویند.

باید بدانیم که مشغول شدن قلب به اموری غیر از الله متعال و شناخت او، از مهم ترین و اساسی ترین دلایل است. او نمی داند که چرا به وجود آمده است، پس چه انتظاری از او داری؟ او در دنیا سرگشته خواهد بود و بدون شک تا زمانی که الله را نشناسد، شیطان او را به هر راهی خواهد کشاند. به همین جهت، ای کسی که از انحراف می ترسی، این فرمایش رسول الله (صلی الله علیه و آله و صحبه و سلم ) را بشنو:

«احفظ الله یحفظک احفظ الله تجده تجاهک، إذا سألت فاسأل الله و إذا استعنت فاستعن بالله».

(همواره فرامین الله را رعایت کن تا او نیز تو را حفظ کند، فرامین الله را رعایت کن تا او را در کنارت بیابی، وقتی تقاضا می کنی، از الله بخواه، وقتی یاری می خواهی از الله یاری جوی.)

یعنی: کاری کن که قلبت مملو از محبت الله باشد و الله را محور زندگیت قرار بده، به زیبایی پیوند و ارتباط با الله بنگر. الله تعالی در حدیث قدسی می فرماید: «و لا یزال عبدی یتقرب إلیّ بالنّوافل ...» (بنده ام همواره با نوافل به من نزدیک می شود ...) سنت های بسیاری را انجام بده، به ذکر پروردگار بپرداز، دو رکعت نماز شب بخوان، روزه بگیر و صدقه بده: «حتّی أحبّه فإذا أحببته کنت سمعه الّذی یسمع به و بصره الّذی یبصر به و یده الّتی یبطش بها و رجله التی یمشی بها» (تا این که او را دوست بدارم، پس وقتی او را دوست داشتم گوشش می شوم که با آن می شنود، چشمش می شوم که با آن می بیند، دستش می شوم که با آن کار می کند و پایش می شوم که با آن راه می رود.) می پرسی چگونه؟ بدین ترتیب که حرام را به تو نشان نمی دهد، می خواهی کالنال های اباحی گری ماهواره را تماشا کنی، نمی توانی! اگر حرامی را مشاهده نمودی اجازه ورود آن را به قلبت نمی دهد و اگر قلبت وارد شد تو را به فتنه نمی اندازد! و اگر مرتکب عمل حرامی شدی، از آن پند گرفته و می گویی: هرگز دوباره این کار را انجام نمی دهم.

اگر خواستی از مسیر انحرافی که هم اکنون جامعه را به کام خود می کشد، نجات یابی، به درگاه خداوند پناه ببر و وارد قلعه ی مستحکم پادشاه سبحان شو.
 

هدفت را مشخص کن


مهم ترین دلیل انحراف، نداشتن هدف مشخصی در زندگی است. ممکن است هر دوستی بیاید و به من بگوید: دلم گرفته است، بیا به این جا و آن جا برویم، این را بپوش، آن را امتحان کن!

بله، این نکته ی بسیار مهمی است. خطرناک ترین چیزی که باعث نابودی جوانان می گردد، این است که نمی دانند چه می خواهند. من داستان جالبی دارم با نام «آلیس در سرزمین عجایب» ما وقتی کوچک بودیم داستان دختری به نام «آلیس» را می خواندیم. آلیس سر دو راهی ایستاده بود، از این طرف برود یا از آن طرف؟ در این هنگام خرگوشی او را می بیند و می گوید: آلیس کجا می روی؟ گفت: نمی دانم. خرگوش به او گفت: حالا نمی دانی به کجا می خواهی بروی از هر یک از این دور راه که می خواهی برو! این سخنی که در زمان کودکی به ما گفته شده است، هم اکنون برای ما که بزرگ شده ایم و در سنین سی یا بیست سالگی به سر می بریم اتفاق می افتد.

خواسته هایت را در دنیا مشخص کن. شیرین ترین و گواراترین چیز در دنیا آن است که فرمانبردار الله باشی و در آخرت به بهشت بروی.

در واقع ما از دور به یکی از دلایل اشاره نموده ایم و من آن را از مهم ترین دلایل گفته شده می دانم و آن فروپاشیدگی خانوادگی است که جامعه ی ما به شدت از آن رنج می برد و باعث نابودی جوانان بسیاری شده است.
 

------------------------------

منبع: چون سخن از دل برآید لاجرم بر دل نشیند (ترجمه ی کتاب «کلام من القلب») / مؤلف:عمرو خالد

مترجم: سمیه اسکندری فر / انتشارات:حافظ ابرو

بحران هویت چرا و چگونه رخ می دهد ؟

بحران هویت چرا و چگونه رخ می دهد ؟

جدي ترين بحراني که يک شخص با آن مواجه مي شود در خلال شکل گيري هويت رخ مي دهد اين بحران بدان جهت جدي است که موفقيت در رويارويي با آن پيامدهاي بسياري داردو شخص که فاقد يک هويت متشکل است در خلال زندگي بزرگساليش با مشکلات متعددي مواجه خواهدشد اريکسون خاطر نشان مي سازد که براي هر فردي امکان دارد بحران هويت روي دهد و منحصر به دورة نوجواني يا جواني نيست ، از نگاهي ديگر بحران هويت اين گونه تعريف شده است : ”عدم موفقيت يک نوجوان در شکل دادن به هويت فردي خود ، اعم از اينکه به علت تجارب نامطلوب کودکي و يا شرايط نامساعد فعلي باشد ، بحراني ايجاد مي کند که بحران هويت يا گم گشتگي نام دارد. “ ( شرفي 1381 : 18 )

از ديدگاه دکتر ”خداياري فرد“ بحران هويت هنگامي آغاز مي شود که فرد نتواند ارزشها ونظريات والدين را به ميزان قابل توجهي با ارزش ها و عقايد دوستان ،همسالان و ساير افراد مهم در زندگي نوجوان بپذيرد و عمل نمايد و خود نيز نداند که کداميک از اين ديدگاهها با ارزش ها و معيارهاي او تطبيق مي کند و کار هويت يابي برايش دشوار و طولاني مي گردد چون نمي تواندهويتي واحد براي خود کسب نمايد و احتمالاً دچار بحران هويت مي شود . (1380 : 42).

در بحران هويت ، نوجوان شديداً دچار اضطراب و ناراحتي ذهني است به صورتيکه نمي تواند جنبه هاي مختلف شخصيت خويش را در يک خويشتن قابل قبول و هماهنگ ، سازمان دهد . به هنگام بحران هويت نوجوان در سه مورد يا بيشتر  از موارد زير دچار شک و ترديد است .

1-             اهداف بلند مدت

2-             انتخاب شغل

3-             الگوي رفاقت

4-             رفتارهاو تمايلات جنسي

5-             تشخيص مذهبي

6-             نظام ارزش هاي اخلاقي

7-             تعهد گروهي ( احمدي ،1377 : 3-29 )

بحران هویت و مراتب آن

بحران هویت و مراتب آن

1- بحران هویت چیست؟ 
آیا از نقش خود در زندگی مطمئن نیستید؟ آیا حس می‌کنید که «خود واقعی‌تان» را نمی‌شناسید؟ اگر پاسخ شما به این دو پرسش مثبت است، شما احتمالاً دچار بحران هویت هستید. عبارت «بحران هویت» توسط اریک اریکسون به کار برده شد. او معتقد بود که این یکی از مهمترین تعارضاتی است که افراد در فرایند رشد با آن روبرو می‌شوند.

به گفته اریکسون، بحران هویت، زمانی روی می‌دهد که فرد کشف کند به شیوه‌های مختلف و متفاوتی به خود می‌نگرد. علاقه اریکسون به مقوله هویت از دوران کودکی او آغاز گشت. او در یک خانواده یهودی بزرگ شد و از لحاظ شکل ظاهری شبیه اهالی اسکاندیناوی بود و خودش حس می‌کرد که به هیچیک از این دو گروه تعلّق ندارد. مطالعات بعدی اریکسون درباره زندگی فرهنگی در میان اقوام بومی شمال کالیفرنیا و نیز اقوام بومی داکوتای جنوبی به او کمک کرد تا ایده‌هایش درباره رشد هویت و بحران هویت را نظم و ترتیب بخشد.

اریکسون، هویت را بدین گونه توصیف می‌کند: «مفهوم درونی و ذهنی از خود به عنوان یک شخص. در این کاربرد معمولاًکیفیت مشخص می‌شود، مثلاً هویت جنسی، قومی یا گروهی».

2- پژوهش‌ها در زمینه هویت 
در مراحل رشد روانی اریکسون، ظهور بحران هویت در خلال سال‌های نوجوانی روی می‌دهد که در آن، افراد بین احساس هویت از یکسو و نامشخص بودن و آشفتگی نقش از سوی دیگر تقلا می‌کنند. پژوهشگر دیگری به نام جیمز مارسیا نظریه اولیه اریکسون را بسط داده است. طبق نظر او و همکارانش، تعادل بین هویت و گم‌گشتگی، بر اثر «تعهد» سپاری نسبت به یک هویت به دست می‌آید. مارسیا همچنین یک روش مصاحبه برای ارزیابی هویت و نیز چهار وضع مختلف هویت ارائه نمود. این روش به سه حوزه مختلف کارکردی می‌پردازد: نقش شغلی، اعتقادات و ارزش‌ها و روابط جنسی.

  • مراتب هویت
  • دستاورد هویتی هنگامی روی می‌دهد که یک فرد هویت‌های متفاوتی را درون خود کشف کرده و به یکی از آنها خود را متعهد ساخته است.
  • تعلیق وضعیت شخصی است که به طور فعال درگیر کشف هویت‌های مختلف درون خود است ولی هنوز به هیچکدام متعهد نشده است.
  • وقف وضعیت شخصی است که خود را به یک هویت متعهد ساخته بدون آن که برای کشف هویت‌های مختلف درونی خود تلاشی کرده باشد.
  • فقدان احساس هویت مستمر وضعیتی است که هیچکدام از بحران هویت یا تعهد سپاری به یک هویت مشخص وجود نداشته باشد.

پژوهشگران دریافته‌اند که آن‌هایی که به یک هویّت، تعهد قوی می‌سپارند، در مقایسه با بقیه، شادتر و سالمترند. کسانی که فاقد احساس هویت مستمر باشند، خود را در این جهان در مکان ثابتی حس نمی‌کنند و به جستجوی به دست آوردن حس هویت برنمی‌آیند.

در دینای امروز که تغییرات آهنگ شتابانی دارد، بحران هویت بسیار بیشتر از زمان اریکسون وجود دارد. کشف جنبه‌های مختلف درونی خود در زمینه‌های مختلف زندگی، شامل نقشی که در محیط کار، خانواده و روابط دوستانه داریم، می‌تواند به ما در تقویت هویت شخصی کمک کند.

ترجمه: کلینیک الکترونیکی روان‌یار

منبع

“Identity Crisis-Theory and Research”, Kendra Van Wagner, 
http://psychology.about.com

اسباب انحراف جوانان از دين چيست؟ ‏

اسباب انحراف جوانان از دين چيست؟ ‏

انحراف جوانان از دين عوامل زيادي است: مهم ترين عوامل دين گريزي جوانان
نداشتن علم و آگاهي، جهل نسبت به حقيقت اسلام و محاسن ديني، عدم توجه به قرآن كريم و كمبود مربي هايي كه كه داراي علم و توانايي بر شرح حقيقت اسلام براي جوانان باشند و بتوانند محاسن دين را بيان كنند و اهداف آن را توضيح دهند و خيري را كه اسلام در دنيا و آخرت به دنبال دارد به صورت مشروح بيان كنند.

عوامل ديگري نيز در اين زمينه دخيل هستند: 
از قبيل محيط، راديو و تلويزيون، سفر به خارج، و نشست و برخاست با افرادي كه داراي عقايد باطل و اخلاق منحرف و جهل مركب هستند؛ و بقيه ي عواملي كه آن ها را از اسلام گريزان مي كند و به الحاد و بي بند و باري تشويق مي نمايد.

 بسياري از جوانان فاقد علوم مفيد و عقيده ي صحيح هستند و از طرفي طوفاني از ترديدها و شبهات و تبليغات گمراه كننده و هوسهاي فريبنده به سوي آن ها سرازير است، بنابر اين در نتيجه آن ها منحرف شده و از هر آنچه به اسلام منسوب است متنفرند. در اين مورد چه زيبا گفته اند:

أتانِي هَوَاها قَبل أن أَعرِفَ الهَوَي                   فَصَادَفَ قَلباً خَالِياً فَتَمَكَّنا

 (سراينده قيس ابن ملوح عامري ( مجنون ليلي ) متوفاي 68 هه است .)

عشق او قبل از آن كه عشق را بشناسم نزدم آمد و با قلبي خالي رو به رو شد و در آن جاي گرفت.

 رساتر و راست تر و بهتر از اين فرموده الهي است كه مي فرمايد: «أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَـٰهَهُ هَوَاهُ أَفَأَنتَ تَكُونُ عَلَيْهِ وَكِيلًا﴿٤٣
 أَمْ تَحْسَبُ أَنَّ أَكْثَرَهُمْ يَسْمَعُونَ أَوْ يَعْقِلُونَ ۚ إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ ۖبَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا ﴿٤٤
 سوره مبارکه فرقان»

[ آيا كسي را كه هواي نفس خويش را معبود خود قرار داده ديده اي آيا تو بر او نگهبان خواهي بود. يا فكر مي كني كه بيشتر آن ها مي شنوند يا مي فهمند؛ نيستند آن ها مگر همچون چهارپايان بلكه گمراه تر از آنان هستند.]

بنده بر اين باورم كه راه درمان مشكلات فكري، اعتقادي و اخلاقي اين جوانان، بر اساس نوع بيماري، متنوع است.

مهمترين راههاي معالجه ي دين گريزي جوانان

مراجعه به قرآن كريم و سيره ي نبوي. انتخاب معلمان و مربيان دلسوز و آگاه به معرف ديني و نيكوكار. انتخاب مجريان، مديران و مسئولين آگاه، دلسوز و نيكوكار. انتخاب افرادي شايسته و با لياقت و درايت لازم، به عنوان بازرس و بازپرس. ممانعت جوانان از سفرهاي خارجي به بلاد كفر؛ مگر براي ضرورت. اصلاح دستگاههاي تبليغاتي و رسانه هاي گروهي در كشورهاي اسلامي از اخلاق غير اسلامي و بي بند و باري و اشاعه ي فساد.

اگر مسئولين امر در ادعاي خويش مبني بر اسلام خواهي و توجه به ملت به ويژه جوانان داراي صداقت هستند، بايد به اصلاح اين امور اقدام نمايند. تبليغ اسلام و نشر فرهنگ اصيل آن. تلاش در راستاي بيداري اسلامي، با استفاده از امكانات وسايل جديد. تربيت دعوتگران و سخنرانان توانا. 

از الله مي خواهم كه بر ما منت بگذارد و رهبران مسلمين را اصلاح كند و به آنان توفيق دهد تا آگاهي ديني داشته باشند و به دين تمسك جسته و از آنچه با اسلام مخالف است دوري گزينند و با صداقت و اخلاص و تلاش هاي مستمر با عوامل فساد مبارزه كنند؛ بيگمان الله شنواي نزديك است. 

 

 برگرفته از کتاب "مجموع فتاوي و مقالات متنوعة" شيخ ابن باز (ج 5 صفحات253، 254)

 

 

 

 

ليست صفحات

تعداد صفحات : 1
صفحه قبل 1 صفحه بعد